Zadzwoń do nas: 58 341 21 82 - Mail: szkolenia@oswiatalingwista.eu

Gastronomia i hotelarstwo

Profesjonalne usługi cateringowe

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu prowadzenie profesjonalnych usług cateringowych wraz z obsługą imprez
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Zasady zamawiania poczęstunku
  • Sposoby wyliczenia ilości i proporcji poczęstunku
  • Układanie menu
  • Ustalanie listy trunków
  • Transport i obsługa dostaw
  • Przygotowanie sali na imprezy
  • Obsługa kelnerska imprezy
  • Obsługa klienta zgodnie z zasadami savoir vivre
  • Zastosowanie urządzeń podgrzewczych, chłodniczych, transportowych
  • Muzyka i występy artystyczne
  • Tworzenie materiałów reklamowych i opracowanie oferty promującej usługi gastronomiczne i cateringowe
Kucharz (przygotowujący do egzaminów czeladniczych)

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie przygotowujące do przystąpienia do egzaminu czeladniczego w zawodzie Kucharz
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN
  • Dokument końcowy po zaliczeniu egzaminu: świadectwo czeladnicze

Zakres szkolenia

  • Technologia
  • Maszynoznawstwo
  • Materiałoznawstwo
  • Rachunkowość zawodowa
  • Dokumentacja działalności gospodarczej
  • Rysunek zawodowy
  • Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
  • Podstawowe zasady ochrony środowiska
  • Podstawowe przepisy prawa pracy
  • Podstawowa problematyka prawa gospodarczego i zarządzania przedsiębiorstwem
Barista z obsługą kasy fiskalnej i/lub językiem obcym

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu profesjonalnego przygotowania kawy z dodatkami wraz z obsługą kasy fiskalnej oraz nauką wybranego języka obcego
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Historia kawy i ekspresów do kawy
  • Kawowiec – gatunki, uprawa, ziarna, magazynowanie, producenci, przetwarzanie
  • Zasada 4M
  • Przyrządzanie espresso
  • Przygotowanie i serwowanie dodatków do kawy – mleko, alkohole, syropy i in.
  • Profesjonalne użytkowanie sprzętu – ekspresy, młynki i in.
  • Tworzenie wzorów: rosseta, serce, jabłko i in.
  • Profesjonalna obsługa klienta w kawiarni / kafeterii / barze kawowym / cukierni
  • Obsługa kasy fiskalnej
  • Podstawowy kurs języka obcego
Pomoc kucharza

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu wykonywania obowiązków pomocy kucharza wraz z praktyczną nauką przygotowania potraw
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Zasady higieny pracy
  • Obowiązki pomocy kucharza
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Towaroznawstwo produktów spożywczych
  • Obróbka artykułów spożywczych
Pracownik gastronomii z obsługą kasy fiskalnej i/lub językiem obcym

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu przygotowywania potraw wraz z nauką obsługi kasy fiskalnej oraz wybranego języka obcego
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Zasady higieny pracy w placówce gastronomicznej
  • Nowoczesne podstawy zasad żywienia
  • Towaroznawstwo produktów spożywczych
  • Organizacja produkcji gastronomicznej
  • Wyposażenie zakładu gastronomicznego
  • Technologia sporządzania posiłków
  • Elementy komunikacji interpersonalnej w zespole
  • Obsługa kasy fiskalnej
  • Podstawy języka obcego
Kucharz małej gastronomii (przygotowujący do egzaminów czeladniczych)

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie przygotowujące do przystąpienia do egzaminu czeladniczego w zawodzie Kucharz małej gastronomii
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN
  • Dokument końcowy po zaliczeniu egzaminu: świadectwo czeladnicze

Zakres szkolenia

  • technologia
  • maszynoznawstwo
  • materiałoznawstwo
  • rachunkowość zawodowa
  • dokumentacja działalności gospodarczej
  • rysunek zawodowy
  • zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
  • podstawowe zasady ochrony środowiska
  • podstawowe przepisy prawa pracy
  • podstawowa problematyka prawa gospodarczego i zarządzania  przedsiębiorstwem
Organizator imprez okolicznościowych

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu profesjonalnej organizacji i obsługi przyjęć i imprez okolicznościowych z elementami cateringu
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Rodzaje przyjęć i zasady ich planowania
  • Planowanie, organizacja i zarządzanie czasem
  • Zasady rozliczania przyjęć okolicznościowych
  • Savoir vivre na imprezach okolicznościowych
  • Karty dań na przyjęcia okolicznościowe
  • Sposoby ustawienia, nakrywania i dekorowania stołów na różne okazje
  • Zasady rozmieszczania przy stole i obsługa gości podczas przyjęć okolicznościowych
  • Organizacja cateringu na przyjęciach
  • Komunikacja interpersonalna i obsługa klienta
  • Symulacja organizacji przyjęcia
Mendadżer gastronomii z językiem obcym

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu zarządzania placówką gastronomiczną oraz podległym personelem wraz z elementami księgowości i marketingu oraz z nauką wybranego języka obcego
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Projektowanie procedur kierowania i zarządzania restauracją
  • Opracowanie standardów pracy
  • Zarządzanie personelem (zakres obowiązków, delegowanie poleceń, rekrutacja i wprowadzanie, motywowanie, kontrola, stosowanie kar i nagród, nadużycia i kradzieże, elementy prawa pracy)
  • Komunikacja sala – kuchnia
  • Sztuka restauracyjna
  • Zarządzanie restauracją regionalną jako specyficznym produktem turystycznym
  • Sposoby rozwiązywania konfliktów
  • Budowanie zespołów sprzedażowych
  • Znajomość produktów – uczenie pracowników
  • Wdrażanie marki na rynku
  • Plan działania i strategia rozwoju
  • Elementy księgowości
  • Szkolenie wstępne HACCP
  • Język obcy w gastronomii
Kelner - barman z obsługą kasy fiskalnej i/lub językiem obcym

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu profesjonalnej obsługi kelnersko – barmańskiej wraz z przygotowaniem przekąsek i napojów oraz z obsługą kasy fiskalnej i nauką wybranego języka obcego.

Zakres szkolenia

  • Technologia i materiałoznawstwo
  • Organizacja pracy kelnera – barmana
  • Przygotowanie sali i obsługa kelnerska
  • Przygotowanie zakąsek oraz ciepłych i zimnych napojów
  • Obsługa kasy fiskalnej i fakturowanie
  • Język obcy w gastronomii
Profesjonalna pomoc domowa i hotelowa

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu utrzymania czystości w obiektach hotelowych oraz w warunkach domowych z elementami opieki nad osobą chorą.
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Podstawy hotelarstwa i wizerunek pracownika
  • Zasady sprzątania wg. Nowoczesnych systemów utrzymania czystości
  • Zasady organizacji służb sprzątających
  • Techniki sprzątania
  • Pomoc domowa z elementami opieki nad chorym
Pracownik obsługi ruchu turystycznego

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu organizacji i obsługi ruchu turystycznego z elementami promocji usług i regionu.
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Pojęcie i rodzaje turystyki
  • Geografia turystyczna
  • Historia sztuki i architektury regionu
  • Marketing usług turystycznych
  • Standardy obsługi klienta
  • Rachunkowość przedsiębiorstw turystycznych
  • Komputer w firmie turystycznej
  • Trening interpersonalny
Recepcjonistka z językiem obcym

Uzyskane uprawnienia i kompetencje, dokument końcowy

  • Szkolenie z zakresu obsługi klienta w hotelu z nauką wybranego języka obcego.
  • Dokument końcowy: zaświadczenie MEN

Zakres szkolenia

  • Organizacja pracy w recepcji
  • Obsługa recepcyjno-hotelowa
  • Profesjonalny system obsługi gościa hotelowego
  • Wymagania w świetle obowiązujących przepisów prawnych
  • Hotelarskie savoir –vivre
  • Zajęcia z wybranego języka obcego
Wróć na górę